Вчера се навърши една година от обявяването на абсурдна обществена поръчка

...
Вчера се навърши една година от обявяването на абсурдна обществена поръчка
Коментари Харесай

Абсурд от болнично заведение във Варна: Никой не е питал дали има нужда от такъв апарат, но е купен. За сумата от 260 хил. лв. 

Вчера се навърши една година от оповестяването на неуместна социална поръчка на здравното министерство. С европейски пари за битка с кризи ведомството взема решение да купи инсталация за лечебните заведения и диагностично-консултативните центрове. Поръчката е от времето на служебния министър доктор Асен Меджидиев. Кандидатства се за доставката на портативни рентгени и ехографи. По поръчката има спечелили и предходната година става знамение за 47 ДКЦ-та в страната. Д-р Галина Павлова е шеф на варненското IV ДКЦ, което, както множеството в страната, не си желае рентгена.

" Нормативната база не позволява потреблението на подобен уред в лечебните заведения за извънболнична помощ. Нормативно е казано, че могат да се употребяват в лечебни заведения и то в избрани отделения. Не може просто по този начин да се инсталира уред, който има рентгенови предавания и който да бъде портативен и да се употребява на всички места ", изясни тя. По думите ѝ преди това никой не ги е питал дали желаят подобен уред. А това са ужасно доста пари, означи доктор Павлова и посочи, че апаратът, който са получили, е на стойност 260 хиляди лева

Има 47 доставени апарати в цялата страна за лечебни заведения за извънболнична помощ, акцентира тя. Д-р Павлова, която е и зам.-председател на Националното съдружие на лечебните заведения, уточни, че към тях постъпват писма от сътрудниците им, където има доставена такава инсталация: " Те не знаят какво да вършат с тези апарати. Те освен стоят като монументи. Задължени сме да бъдат включени в електрическата мрежа. Получихме писмо от министерството, в което се споделя, че ние сме длъжни да ги застраховаме. Но ние не ги употребяваме. Писахме писма до министерството, с цел да дойдат да си ги вземат. Отговорът беше всекидневен – сподели ми се " Ние ще променим наредбата ". А това няма по какъв начин да се случи ".

Здравният публицист Десислава Николова преди месеци потегли по следите на тази социална поръчка. Според нея може да се наложи тези европейски пари да бъдат върнати, откакто тази инсталация не се употребява по предопределение. Рискът съществува в случай че:

" Ако някой отговарящ за европрограмите или европейската прокуратура направи обзор по какъв начин тъкмо се е извършил този контракт. Договорът е за към 10 млн. лева По-неприятното е, че тези поликлиники няма по какъв начин да ги дадат и на лечебните заведения, тъй като в това време лечебните заведения са получили също кугели единствено че малко по-лошо качество от неработещите в поликлиниките ".

Номинираната за длъжностен здравен министър доктор Галя Кондева е изцяло наясно с проблемите в здравния бранш, безапелационна е Десислава Николова и добави: " Въпросът е дали ще ѝ стигне времето, а също така на служебното държавно управление не му е обещано да прави промени ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР